Skip to main content
Razliku između onih koji u pokretanju vlastitog posla uspiju i onih koji odustaju rijetko kada čini znanje. Zapravo, u modernom društvu informacije su toliko dostupne da one više ne predstavljaju presudni čimbenik kada je u pitanju uspjeh. Presudan je rad na sebi.

Potražimo li što je zajedničko svakoj uspješnoj biznis priči, doći ćemo do pojmova poput: dosljednost, konzistencija, inovativnost, spremnost na rizik, itd.

A da bismo zadovoljili svaki od tih „kriterija“ neophodno je da radimo na sebi i riješimo se sabotirajućih uvjerenja.

Zašto? Uzmimo za primjer prvi pojam „dosljednost“ i cilj „izgubiti X kg“. Uz toliko besplatnog sadržaja na internetu na temu „kako izgubiti kilograme“ i „najbolje vježbe za mršavljenje“ teško je vjerovati da netko ne zna što bi trebalo raditi.

Ipak, rijetki ostanu dosljedni u navici redovitog vježbanja i zdravog hranjenja. Razlog tome nije manjak informacija, već manjak dosljednosti.

Kako sabotirajuća uvjerenja koče rad na sebi?

Manjak dosljednosti nije problem, već posljedica problema.

Uzrok se nalazi u odnosu sa sobom, odnosno manjku ljubavi prema sebi. Isto pravilo vrijedi i s ostalim pojmovima.

Naš problem nije da ne znamo što bi trebalo učiniti, već što to ne činimo.

A ne činimo zato što nas koči um. Sabotirajuća uvjerenja koja smo pohranili:

 1. Drugi će me osuđivati (bilo da uspijem ili da pogriješim)

Mnoge ljude muči pitanje „što će drugi reći“. Jedno od najčešćih pitanja koje sam dobivala u radu s klijenticama je „kako se riješiti brige o tuđem mišljenju“.

Ono što na početku osobnog i poslovnog razvoja ne znamo (jer tada još nemamo to iskustvo) je činjenica da se naša okolina mijenja paralelno s nama.

Ako sam trenutno okružena Marom i Larom koje nisu podržavajuće okruženje, logično je da si postavljam pitanja: „Što će Mara i Lara misliti ako uspijem? Hoće li misliti da sam umišljena? Što ako propadnem, hoće li mi se rugati?“ i slično.

No, ono što pritom zaboravljamo je da ukoliko želimo napredovati u poslu, moramo raditi na sebi, uložiti vrijeme i energiju u osobni rast.

A kako mijenjamo sebe, tako mijenjamo i svoju okolinu.

Dakle, zaključak glasi: u trenutku u kojem doživiš uspjeh ili neuspjeh više te neće brinuti što misle Mara i Lara zato što ćeš se putem okružiti Tinom i Rinom koje su i same na putu osobnog i poslovnog razvoja te se ne stignu baviti tvojim životom jer aktivno kreiraju svoj.

Naravno, preduvjet ove priče je da zaista ulažeš u svoj mindset, a ne samo u svoj biznis.

 

Nikada nas ne osuđuju uspješniji od nas, a želimo li napredovati, njihovo nam mišljenje treba biti jedino bitno nakon našeg vlastitog.

 1. Što ako propadnem?

Ovakva vrsta pitanja je put u propast. Postoji jedan divan citat koji kaže „Želite li bolji život postavljajte bolja pitanja“.

Ukoliko ne naučimo kako upravljati svojim mislima, već pustimo da one upravljaju nama, nikada nećemo spoznati moć i kapacitete vlastitog uma.

Uloga našeg mozga je da rješava probleme.

Ukoliko mu mi postavimo pitanje „zašto ne mogu uspjeti?“ on će se poput odanog zaposlenika potruditi da nam pronađe što više odgovora i dokaza za vlastiti neuspjeh.

Postavimo li, s druge strane pitanje, „Kako mogu uspjeti?“ naš će mozak početi tražiti odgovore koji nas vode prema uspjehu.

Jednom kada naučimo kako upravljati svojim mislima, ovaj proces postaje vrlo jednostavan (ne uvijek lagan).

Pitanja koja ti mogu pomoći u trenutku u kojem se osjetiš preplavljeno negativnim mislima su:

 • Gdje me dovodi ovakav način razmišljanja?
 • Koliko se prethodnih negativnih scenarija iz moje glave zaista dogodilo?
 • Što je najgore što se može dogoditi?

Hoćemo li propasti ili nećemo ovisi apsolutno i isključivo o nama. Naravno, svjesna sam brojnih čimbenika koji utječu na naš uspjeh, a koje ne možemo u potpunosti mi kontrolirati.

No, vanjske nas okolnosti mogu dovesti samo do toga da padnemo, dok sami odlučujemo znači li to i da propadamo.

Uspjeh ne znači ne pasti, već ustati nakon toga.

Više o izgradnji poduzetničkog mindseta i uklanjanju sabotirajućih uvjerenja pričala sam na svom podcastu.

Ono što ponekad zaboravljamo je činjenica da propast i neuspjeh ne znače samo pokušati i ne uspjeti, bankrotirati ili bilo što slično s čime povezujemo te pojmove.

Živjeti na „pola daha“, ne dati sebi priliku da pokušamo, utišavati svoju ambiciju i poriv da nešto izgradimo također znači propadati polako, ali sigurno.

Neuspjeh je puno više od odsutstva uspjeha.

 

 1. Nitko neće kupiti moj proizvod ili uslugu

Ukoliko si često postavljaš pitanje „Zašto bi netko kupio od mene?“ znači da ni sama nisi „kupila“ svoj proizvod ili uslugu. Ovo nam pitanje vrlo jasno pokazuje zašto je rad na sebi neophodan dio poslovnog rasta.

Ako nisi zadovoljan/-na prodajom svoje usluge/proizvoda, prije nego kreneš angažirati marketinšku agenciju, plaćati reklame, dizajnere, i slično, provjeri prvo koliko dobro poznaješ sebe.

Zašto i kakve veze to ima?

Ni jedan marketing svijeta nas neće diferencirati tako dobro kao što ćemo mi sami sebe kada osvijestimo, upoznamo i prigrlimo svoju specifičnost.

Tek onda kada dovoljno dobro upoznamo sebe sa svim svojim vrlinama i manama, prednostima i nedostacima, snagama i slabostima, tek tada ćemo moći upakirati svoju priču u jedinstvenu, unikatnu ponudu.

A takva ponuda ne treba „izmišljati toplu vodu“ kako da dođe do svog idealnog klijenta. Takve se priče prepoznaju.

Dok god vjeruješ da nitko ne želi kupiti od TEBE, znači da nosiš u sebi neko negativno uvjerenje o SEBI.

Rješenje tog problema nećeš pronaći ni u biznis edukacijama ni u marketingu već samo i isključivo u osobnom razvoju.

 1. Sve je već izmišljeno, sve već postoji

Tisuće predivnih skulptura, slika i radova diljem svjetskih muzeja nije razlog da se umjetnost ugasi. Svaki umjetnik donosi svoju promjenu. Tako se umjetnost razvija.

Tisuće evergreen hitova nije razlog da se pjesme prestanu pisati i skladati. Da smo stali na Mozartu, nikada ne bismo čuli „We are the champions“.

Vjerujem da razumiješ poantu ovih primjera. To što nešto postoji ne znači da ne trebamo kao društvo napredovati.

Da su tehnološki stručnjaci razmišljali „sve već postoji“ mi bismo i dalje koristili računala veličine sobe.

Ova negativna misao pomaže ti da ostaneš na mjestu gdje si prividno sigurna. Ako se pomakneš, riskiraš pogriješiti i prikazati svoju jedinstvenost.

 1. Ja to ne mogu

Ukoliko sebe doživljavaš nesposobnom ili manje sposobnom od drugih znači da ti nemaš problem sa svojim poslovanjem, nego sa slikom o sebi.

Problem u poslovanju je tada samo logična posljedica negativne slike o sebi.

Strategija koju većina u tom trenutku odluči primijeniti je „upisat ću još jednu stručnu edukaciju“.

Budući da samopouzdanje ne proizlazi iz papira već iz načina na koji doživljavamo sebe, osoba se uskoro nađe u začaranom krugu potrage za diplomom koja će joj napokon donijeti sigurnost.

Dugoročno, ono što time postiže je sve veći jaz između vlastitih kompetencija i s druge strane percepcije tih kompetencija.

Što kada bi promijenila strategiju i uključila rad na sebi?

Ukoliko godinama koristiš istu strategiju, a nisi zadovoljna svojim rezultatima, pokušaj je zamijeniti novom. Što kada bi umjesto ulaganja u svoju kompetenciju, radom na sebi počela ulagati u sliku o sebi?

Što kada bi umjesto novih kompetencija počela graditi novu sliku o kompetencijama koje već nosiš?

Ono što iz rada sa stotinama klijentica primjećujem je da velikom broju njih ne nedostaje znanja, već samopouzdanja.

Sabotirajuća uvjerenja nisu problem, problem je ono od čega te uvjerenja štite

Došli smo do srži problema: tvoj problem nisu sabotirajuća uvjerenja, nego ono od čega te ona štite. A štiti te od suočavanja sa vlastitom nesavršenošću.

Kada napravimo nešto što već postoji na sebi svojstven način, tada to nešto nosi dio naše jedinstvenosti. Ukoliko vjerujemo da ta jedinstvenost nije „dovoljno dobra“ i da trebamo biti više nalik nekome ili nečemo, ne čudi da ne želimo dio sebe unijeti u svoje proizvode i usluge.

Izjavu „sve već postoji“ možeš koristiti za sebe i protiv sebe.

Protiv sebe značilo bi da odustaješ od svojih ideja jer su ionako već neki drugi ljudi to napravili.

Za sebe značilo bi da kažeš samoj sebi „odlično što ovo već postoji, ne moram krenuti od nule. Ajde da vidim kako ja mogu ovo unaprijediti“. Na taj način krećeš se brže i ostavljaš trag ostavljajući nešto boljim nego što si pronašla. Usput se razvijaš i radiš na sebi.

Kako ti moji programi mogu pomoći u suočavanju sa sabotirajućim mislima u poduzetnitšvu?

Ukoliko želiš dublje naučiti i primjeniti svaku od ovih lekcija, pridruži nam u programu koji u ovom trenutku najbolje opisuje tvoje trenutne potrebe i stanje:

Program Samopouzdanija

Program SamopouzdaniJA je online program kroz koji obrađujemo teme:

 • slike o sebi,
 • unutarnjeg govora,
 • samopouzdanja i samopoštovanja,
 • odnosa sa samom sobom i sl.

Ovo je program za ženu koja želi zavoljeti sebe, izgraditi podržavajući odnos sa sobom te imati povjerenja u sebe i svoje sposobnosti.

Program je prilagođen individualnom prolasku kroz materijale koji su su trajno dostupni. Ukoliko želiš da te obavijestim kada otvorim prijave, klikom na link  upiši se na listu čekanja za program. Odmah nakon uplate programa možeš pristupiti svim materijalima i započeti s radom.

Program Poduzetnija

Program PoduzetniJA namijenjen je poduzetnicama koje znaju što bi trebale raditi kako bi razvile svoj biznis, ali to ne rade, a onda kada rade u tome ne uživaj već jure za ciljevima kroz pretrpane to do liste.

Kroz 4-mjesečno mentoriranje prvenstveno radimo na uklanjanju mentalnih blokada koje ih priječe da primjene ono što znaju, a zatim na usvajanju novih vještina. Program se sastoji od 4 glavne cjeline:

 • Mindset (kako upravljati svojim mislima i uvjerenjima, kako razmišlja uspješna poduzetnica i kako se suočava sa svakodnevnim izazovima),
 • Vještine (Odnos s novcem, Planiranje i organizacija vremena, Delegiranje, Dosljednost),
 • Slika o sebi (Samopouzdanje u poslu, slika o sebi kao poduzetnici, odnosi i okruženje)
 • Ciljevi (kako postavljati i ostvarivati nerealno i nemoguće).

Trajanje programa je 4 mjeseca i uključuje 1xtjedno zoom konzultacije sa mnom, video lekcije na edukativnoj platformi, PDF priručnik te FB grupu sa zajednicom koja je usmjerena prema istom cilju.

Jedan Komentar

Ostavi komentar