Skip to main content

Svakodnevni poslovi održavaju tvoju financijsku stabilnost pa ih koristiš kao opravdanje za odlaganje obveza.

Koliko dugo traje tvoja “znam, ali” faza?

Koliko vremena, energije i novca te košta odlaganje obveza i odgađanje koraka koji su neminovni za tvoj daljnji razvoj poslovanja?

Vodiš bitku sa nizom svakodnevnih obveza.

Te svakodnevne obveze održavaju tvoju financijsku stabilnost, pa ih koristiš kao opravdanje što ne poduzimaš korake za skaliranje.


Međutim, iste te obveze drže te čvrsto prikovanom na mjestu na kojem si sada.

One su tvoj štit – toliko težak da se ne možeš pomaknuti.

Gdje će te odlaganje obveza dovesti za 1, 3, 5 godina?

Ako ništa ne promijeniš u načinu svog poslovanja, gdje ćeš biti za 1, 3 ili 5 godina?

  • Hoćeš li i dalje svakog dana kreirati objave koje daju vrijednost, ali ne prodaju, jer se bojiš prodavati?
  • Hoćeš li i dalje svakog dana raditi 6-8 sati individualno s klijentima jer je to jedini način da održiš financijsku konstrukciju?
  • Hoćeš li i dalje konstantno pristajati na gomilu malih projekata umjesto da se zaustaviš i kreiraš vlastiti, veliki, dugoročan projekt?

Svakodnevne obveze održavaju tvoje poslovanje na životu.

Želiš li nastaviti svjesno birati poslovanje i život po modelu “izdržavam do odmora, malo pregorim na putu, pa nastavim?”

Svakodnevne obveze održavaju tvoju financijsku stabilnost.

Strateško planiranje kreira tvoju financijsku slobodu.


Svakodnevne obveze održavaju tvoj raspored sati rada.

Strateško planiranje kreira tvoju vremensku slobodu.

Iz moga iskustva rada sa ženama. Žene koje imaju 35 plus misle da je puno lakše onima mlađima koje su u 20-ima i pred kojima je još jako puno vremena za razvijanje i razmišljanje.

Dok ove koje imaju 20 misle da je njima sa 35 plus puno lakše zato što imaju više iskustva i životnog i poslovnog i onda nekako lakše donose odluke. 

Žene koje još nemaju djecu misle da je mama lakše jer su se nekako već formirale, dakle imaju obitelj, imaju riješeno stambeno pitanje, imaju pored sebe nekako čvrstu motivaciju dok one misle “eh ja nekako nemam tu motivaciju koju djeca donose, još uvijek nisam se stabilizirala obiteljski i stambeno”.

Uvijek netko misli da je tamo nekome lakše u njegovim okolnostima.

Tvoji rezultati ne govore ništa o tebi i tvojoj vrijednosti

Taj netko kome je lakše su samo misli koje ti dolaze kako bi te zaštitile, a u pozadini svega toga duboko stoji strah od toga da budemo ranjivi i strah od toga da netko vidi našu nesavršenost.

I tu dolazimo do pitanja zašto je važno da prije poslovnog razvoja radimo na osobnom razvoju, zato što u trenutku u kojem radiš na sebi i naučiš da jedino tko upravlja tvojim osjećajima i tvojim mislima si ti i da tvoji rezultati ne govore ništa o tebi, odnosno o tvojoj vrijednosti.

U tom trenutku počinješ puno lakše donositi odluke i preuzimati rizike.

Kada upoznaš sebe i prihvatiš sve svoje mane i vrline, onda te mane više neće trigerirati i nećeš ih se bojati pokazati. Kada se ne bojiš pokazati neki dio sebe, onda tebe više nije toliko strah biti ranjiv i biti nesavršen.

Dakle više se ne bojiš da ćeš donijeti pogrešnu odluku zato što naučiš da pogrešne odluke ne postoje, nego postoje samo posljedice koje ti se ne sviđaju i sasvim je u redu s time da ti se neka posljedica neke tvoje odluke ne sviđa i da to ne govoriš o tebi i nastavljaš puno lakše onda sa tim povratnim informacijama dalje.

Ja bih rečenicu “ne mogu se odlučiti”, zapravo preformulirala u “ne želim odlučiti”, odnosno želim delegirati odgovornost.

Ali ono što je važno da znamo je da kao prvo mi ne možemo delegirati odgovornost ako želimo graditi vlastiti posao jer ne možemo delegirati sebe, a mi razvijamo svoj posao kroz razvijanje sebe

Ako delegiramo odgovornost onda niti nagrada ne može biti u našim rukama.

Koliko god mi nekad mislimo da bi nam bilo lakše da netko drugi donese važne i velike odluke za nas, zapravo kada dođemo na cilj mi vrlo dobro znamo tko je za to zaslužan.

Ako tražiš od svog trenera da umjesto tebe radi trbušnjake, onda će trbušnjaci biti na njegovom tijelu, a ne na tvome. Ako tražiš od svog terapeuta da mijenja nešto što tebi dugo godina proizvodi nezadovoljstvo i da se on mijenja umjesto tebe zato što ga plaćaš, ili ako tražiš od svog biznis mentora da donese velike odluke poput onoga čime se želiš baviti i kako želiš da tvoj rad izgleda , onda će se mijenjati i rasti treneri, terapeuti ili mentori, a ne ti. 

Koliko se tvoj poduzetnički život razlikuje od zaposleničkog?

Koliko ti vodiš svoj posao, a koliko on vodi tebe?

U programu PoduzetniJA poduzimamo korake koji su neophodni za nastavak razvoja tvog poslovanja kroz:

  1. Izgradnja poduzetničkog mindseta koji zna da razvoj poslovanja ne znači da ćeš ti raditi VIŠE, već da ćeš s MANJE pomno odabranih akcija postizati VIŠE rezultata
  1. Strateško planiranje koje ti omogućuje da iskočiš iz začaranog kruga obavljanja svakodnevnih obveza te uskladiš održavanje poslovanja i trenutnih klijenata s paralelnim razvojem dugoročne strategije 
  1. Izgradnju identiteta poduzetnice koja ne opravdava svoj uspjeh pretrpanim rasporedom, burnout-om i žrtvovanjem privatnih užitaka i ciljeva

Sudjelovanje u programu nije još jedna obveza koju ćeš dodati u svom ionako već pretrpanom rasporedu.


Da, program će svakako zahtijevati tvoj angažman, vrijeme i energiju.

No, kada bih ti ponudila da mi daš 10€ i zauzvrat dobiješ 100€, bi li pristala (pod pretpostavkom da imaš povjerenja u mene)?

Zašto onda to isto ne radiš kada je u pitanju tvoje vrijeme?

Rezultat kojeg možeš očekivati nakon što uložiš novac, vrijeme i energiju u program PoduzetniJA su:

  • jasnoća i predvidljivost tvog poslovanja (znaš što, kada i zašto radiš te kuda te to dovodi)
  • osjećaj odmorenosti i kreiranja sa 100% fokusa i energije kao posljedica balansiranog rasporeda, umjesto istezanja sebe do krajnjih granica što te dovodilo do neosviještenog burnout-a
  • identitet poduzetnice iz kojeg lakše donosiš velike odluke i brže ih provodiš u djelo
  • uživanje u procesu poduzetništva koji je usklađen s tvojim životnim prioritetima i dugoročnim ciljevima

Ništa se neće promijeniti, ako ništa ne promijenimo.

Vidimo se u programu 🙂

Ostavi komentar