Skip to main content

Zašto nam se događa da se nakon kratke svađe u vezi krenemo svađati oko načina na koji se svađamo?

Ovim se pitanjem detaljno pozabavio dr. John Gray. On je autor jedne od najpoznatijih knjiga o partnerskim vezama, „Muškarci su s Marsa, žene su s Venere“. Kroz muško-ženske potrebe objasnio muško-ženske razlike koje su uzrok svađa u vezi.

Kako funkcioniraju žene?

Žene cijene bliskost, osjećaje, razgovor. To ne znači da to muškarci ne cijene, ali ne u jednakoj mjeri. Žene nude pomoć, daju savjete, pitaju, pokazuju naklonost jer njima to znači voljeti. Njima je to potrebno i zato to poklanjaju voljenoj osobi.


Što žene žele: brižnost, razumijevanje, poštovanje, odanost, potvrđivanje, sigurnost

Kako funkcioniraju muškarci?

Muškarci cijene sposobnost, samoaktualnost, izravnost. To ne znači da žene to ne cijene, ali ne u jednakoj mjeri. Muškarci funkcioniraju po principu „ne diraj ako nije pokvareno“. Nemaju pretjeranu potrebu za razgovorom o osjećajima i vole sami rješavati svoje probleme – bez savjeta.


Potrebe muškaraca: povjerenje, prihvaćanje, zahvalnost, divljenje odobravanje, poticanje

Kako nam razumijevanje potreba po kojima se razlikujemo može pomoći u obnavljanju odnosa?

Oba partnera imaju dojam da oni više doprinose odnosu, pa ih frustrira kad osjećaju da se to nedovoljno cijeni. Kako je moguće da partner ne primjećuje toliki trud? Problem leži u tome što ne govorimo istim jezikom. Više o jezicima ljubavi možete pročitati ovdje.

Primjerice, kad je žena potištena partner daje sve što on misli da njoj treba. Stoga će često reći „ma nije tako strašno, znam da ćeš ti to riješiti“ ili „zašto se nerviraš“. Govori ono što bi on u istoj situaciji htio čuti – da ona ima povjerenja da on to može riješiti sam.

Kako to žena doživljava?

Žena takvo ponašanje doživljava kao umanjivanje njenih osjećaja, hladnoću i bezobzirnost.

Ponovimo li potrebe žena, shvaćamo da joj ovdje nedostaje brižnosti, razumijevanja i potvrđivanja. Konflikt tada prerasta u veliku svađu. Ona misli da je on više ne voli i ne razumije. On se ljuti jer ona ne cijeni njegov trud i prigovara mu da nije dovoljno dobar partner.

„Uopće me ne slušaš“ – „Stalno mi prigovaraš“

Primjer

Žena dolazi s posla kući i izjavljuje da je premorena. Muškarac to može čuti kao okrivljavanje. „Ja sve radim, zbog tebe sam umorna“. Stoga on kreće u obranu ili napad što rezultira svađom. Umjesto toga partner može reći „Razumijem. I ja sam danas ispraznio baterije“ i zagrliti je. Ženi je to često dovoljno za ponovno punjenje akumulatora.

Žena raste kada osjeća da zaslužuje biti voljena, a osjećaj da je voljena daje joj snagu.

Kako muškarac razmišlja kada čuje problem?

1. Kad čuju problem, automatski misle da to moraju odmah riješiti (iako je ponekad dovoljno saslušati). Također, ponekad misle da trebaju dati prostora koji bi njima trebao.
2. Uglavnom misle da žena njih okrivljava za to što se tako osjeća.
3. Teško razlikuju suosjećanje i sažaljenje, a ne podnose ovo drugo.
4. Misle da slušanjem ne postižu ništa (a njihov mozak je usmjeren na cilj – rezultate. Dakle, ne shvaća kako je mogao riješiti problem ako ju je „samo“ slušao i kimao glavom).

Što je potrebno muškarcu?

Kako bi se osjećao voljenim, muškarac treba prihvaćanje takvog kakav jest, prostor i vrijeme da sam riješi problem i vrlo važno – slobodu kada mu je potrebna.

Žene se često boje dati slobodu u strahu da se partner neće vratiti, čime se postiže kontraefekt. Dr. Gray ovdje nudi praktičan savjet za oba partnera kako bi se smanjile svađe u vezi:

  • za muškarca: kad osjetite potrebu za slobodom, najavite to partnerici uz obećanje da ćete se vratiti i objašnjenje zašto vam je to potrebno
  • za žene: pronađite druge izvore zabave, neka vaš partner nije vaš jedini izvor zadovoljstva

Muškarac se osjeća snažno kad osjeća da je nekome potreban!

Obrambeni mehanizmi u svađi

Nakon svađe u vezi žene su sklone povlačenju u sebe, a tada muškarac ima osjećaj da više ne može doprijeti do nje – davati. Budući da se ne razumiju, on smatra da ne dobiva zahvalnost za ono što daje. S druge strane, ona se ne osjeća voljenom. Tako ulaze u začarani krug nedavanja.

K tome su žene odgajane tako da daju na „kredit“, a muškarac doživljava da ako žena daje znači da je zadovoljna, da oboje jednako daju i ne pomišlja da postoji problem.

Zašto su muškarci alergični na pokušaje promjene?

Kada žena voli u partneru vidi golem potencijal i želi mu pomoći da ga on ostvari.

No, prisjetimo li se primarnih potreba muškaraca, vidimo zašto tu dolazi do golemog otpora. Muškarac želi biti prihvaćen onakav kakav jest.

To ne znači da će on zauvijek ostati nepromijenjen, već da osjećaj da nije dovoljno dobar nikako nije dobra motivacija za rad na sebi.

Kako promijeniti obrazac komunikacije u vezi?

Kada muškarac pogriješi, on zna i sam da je pogriješio. Ipak, možda iz STRAHA od odbacivanja to neće pokazati. Ako mu partnerica tada pokaže bezuvjetnu ljubav – volim te iako si zaboravio donijeti glavni sastojak za večeru – on će joj davati još više, jer želi usrećiti takvu ženu i osjeća da to može učiniti. 

Muškarac se želi mijenjati kada osjeti da mu žena pristupa kao rješenju problema, a ne kao samome problemu!

Ostavi komentar